Kreativa presentationer? Lär tricken från retorik och teater

Kreativa presentationer - med trick och tekniker från retorik och teater kan du fånga publiken från första stund.

Kreativa presentationer – hur gör du som är chef på ett företag, lärare eller som är ny på kommunen? Hur får du lyssnarna med dig, från första början? Det räcker inte att lita till powerpoint som vanligt. Efter en halv minut ser du att några lyssnare börjar flacka med blicken, även om de artigt sitter kvar.  Eller om mötet sker som videokonferens: hur gör du då för att få alla med dig? Jo, lär tricken av skådespelare, standupare eller riktigt bra politiker.

 Muntlig presentation tips

Här nedan följer Frid & Freuds talartips, inspirerade av teater och retorik. Se gärna våra kurser.

  • Inled med energi! Dra ur sladden till powerpointkanonen. Slå på strömmen i dig själv.

En bra föreställning börjar med energi. Bjud på dig själv och gör det redan i dörren in.

Stå väl synlig och möt dem som kommer in. Växla upp och se dig själv som en energisk version av din privatperson.

  • Gör en sak i sänder. (om nerverna får styra blir det lätt allt på en gång. Se vår video!)
  • Möt blickarna.
  • Le.
  • Nicka också mot dem du inte känner.
  • Och om det går – be en välvillig person, ett välkänt ansikte som lyssnarna litar till, introducera dig med några fina formuleringar. Lite smör är aldrig fel.

Muntlig presentation kroppsspråk

  • Händerna? Har vi sett coola grabbar leda dragningar, med handen i fickan? Ja tyvärr.

Minns vi talarna som stått med armarna korsade över bröstet? Nej, dem glömmer vi.

Visst, korsade armar är en position som kanske känns okej. Men för en betraktare ser det synnerligen avmätt ut. Nej, titta på dig själv när du berättar om din favorithobby, kanske om att plocka svamp: då kommer armarna igång. Eller hur?

Den som gillar sitt ämne vevar på ett nästan franskt manér. Voila! Gör som man plägar i Frankrike – veva på. Publiken är med. Se våra video- filmer om kroppsspråk och kultur, här.

Kreativa presentationer forskning

  • Peppa dig själv. Värm upp. En forskare som studerat hur kroppspråket påverkar inte bara publiken utan också påverkar talaren själv, är Amy Cuddy, från USA.

Cuddy hävdar med bestämdhet att det går att peppa sig själv genom att inta ett öppet och ”vinnande” kroppspråk inför presentationen. Se gärna hennes föreläsning på TED-talks. 

Hur börjar man en presentation?

  •  Inled med 20% mer energi än om du hade stått där privat än privat. Skådespelare vet detta, de säger att scenen sväljer energi.

Inled därför med entusiasm! Den som vågar bjuda på sin passion, sitt intresse eller specialkunskap och entusiasm får publiken att lyssna.

Du vet ju att energi och lekfullhet smittar. Jämför bara med Youtubeflmer. Vilka klipp delas mest? Är det försiktiga uttalanden från personer i grått? Eller kattungarna som leker?

Och varför? Jo, barn, fotbollsspelare, katter och komiker har alla en sak gemensamt: energi och entusiasm.

Kreativa presentationer tips

  • Odla din egenart. 

Vi människor olika uttryck för vår entusiasm. Så ta fram din personlighet. Du kanske är nördigt inne i detaljer kring konsten att odla timjan. Bra. Bjud på det.

Eller så har du en teatral och mer svulstig entusiasm när du berättar om engelsk barockopera. Härligt! Kör på och utveckla dina kunskaper.

Låt dig gärna inspireras av den framlidne svenske forskaren Hans Rosling. Han delade med sig av sin passion, statistik kring global hälsa. Låter kanske torrt. Men sättat han gjorde det på var fyllt av humor och glödande kunskapspassion. Se en föreläsning här! 

Muntlig presentation tips

  • Fråga publikern något!

Du har säkert varit med om det själv, känt dig involverad av en bra lärare. Vi har alla haft riktigt bra lärare, eller hur? 

Vi har säkert alla haft chefer som vi minns speciellt, inte sant?

De hade ju alla det där lilla extra. Eller?

Vad gjorde de?

Bra lärare involverade oss genom att fråga.

Visst gjorde dom?

Titta på komikern på standup-klubben, som inleder med en fråga:

”Hallå Malmö/ Göteborg/ Bollnäs/Borås, hur mår ni?”

Kreativa presentationer tips

  • Låt publiken göra något. Involvera publiken, ge dem uppgifter.

Letar du konkreta tips att få med dig en publik? Vad gör du om det är en lite morgontrött åskådarskara, kanske niondeklassare som är inkommenderade till din dragning?

  • Jo,  be dem räcka upp handen till en fråga du kastar ut.
  • Eller få dina arbetskamrater på kommunen att diskutera ett enkelt spörsmål i bikupor, två och två, under femton sekunder.
  • Huvudsak är att du inte litar till powerpointbilder utan slår på strömmen till både dig själv och till publiken.

Redan de gamla grekerna visste att en framgångsrik talare måste skapa kontakt, inte minst genom att se publiken. Romerska retoriker kallade detta, att vinna publikens gillande för “benevolence.

Och nyss såg vi detta gillande när president Obama talade till alla i publiken, ja i hela USA, genom att involvera inte utesluta någon:

“Yes we can”.

  • Besvara publikens tre tysta frågor.

En publik som aldrig mött dig, ställer ofta omedvetet tre frågor:

  1. Är det farligt?

Kan vi lita på den som talar?” Kanske är det inte rädsla men den som tittar på är avvaktande eller skeptisk.

Vi människor är ofta mer benägna att svara ”nej” på ett erbjudande än vi tror. Vi har en tendens att söka trygghet. Och det är tack vara det vi överlevt som art. Men det finns ett enastående enkelt sätt att nå fram trots publikens skepsis:

      2. ”Ser chefen, talaren, läraren mig?

Försök att som talare nå den sida i oss alla som söker bekräftelse, treåringen i oss alla. Vad gör en treåring som kommer upp till frukost annars, när föräldrar eller andra vuxna läser tidningen?

Jo, hoppar, ropar, skrattar och river i värsta fall ner tidningen, för att bli sedd. Är vi vuxna också i behov av bekräftelse?

Alltså – visa att du ser publiken. Säg något vänligt, ge dem en komplimang för att de kommit trots att det är novembermörkt.

Bjud på din blick och din värme. Och de kommer att älska dig tillbaka. 

      3.Besvara slutligen publikens tysta fråga: ”What’s in it for me…”

Vad har publiken att vinna, på att höra dig tala? Förklara tidigt varför det du säger är viktigt.

Varför ska de som sitter framför dig lyssna på det du vill förmedla? Har du svaret tydligt och klart är din framgång i hamn. Och du undviker då en publik som stänger mer mentalt och börjar längta efter fikapausen.

Presentationsteknik powerpoint

 Undvik att slentriananvända presentationerna du brukar ta till. Lär av Hollywood. Skapa spänning!

Den amerikanske filmregissören Cecil B. DeMille gjorde storslagna filmer på femtio- och sextitalet. Megaproduktioner med hundratals statister i romerska uniformer eller med dåtidens superstar, Elizabeth Taylor i rollen som drottning Cleopatra.

Cecil B. sade – om hur publiken skulle trollbindas:

”Låt dem skratta. Låt dem gråta. Men framför allt – låt dem vänta…”

Bygg därför upp spänningen i din presentation. Bäst är att inte spela ut alla kort med en gång.

Kreativa presentationer

Inled och avsluta – som Winston Churchill

Inled med ett bra citat, något som väcker, provocerar eller roar.

”Välkomna till aftonens champagneprovning. Ädla drycker ska bubbla. Eller som Winston Churchill, den engelske premiärministern under andra världskriget sade: ”Champagne ska vara kyld. Halvtorr. Men framför allt…gratis.”

Hitta ett passande citat till exempel på Wiki.

Välj ett citat att inleda med och återkomma till på slutet, där det, på ett elegant sätt signalerar att dragningen är slut.

Med en sådan inramning, inspirerad av film, teater och riktigt vassa politiker kan din dragning, inte annat än vinna publiken.

Vill du träna dig och din arbetsplats att bli trygg och inspirerande? Då har vi på Frid & Freud kursen du kan välja. Läs här om Talarskola för knäsvaga!

Dela:

VI ÄR FRID & FREUD

Vi håller kreativa utbildningar i modern retorik och kommunikation. Har ni en kommunikationsutmaning så matchar vi den med en lösning.

lasse (at) fridfreud.se