Retorikkurs
Talarskola för knäsvaga
Bli en engagerande talare och modig ledare med modern retorik, kroppsspråk och inspiration från psykologi och teater.

”Frid & Freuds Talarskola – den mest användbara utbildningen jag någonsin fått:”                                     

Anna Bartholf
CMO, Head of Brand E.ON Sverige

Retorikkurs i Malmö och Skåne med Frid & Freud

Vill du bli en mästare på att tala och övertyga? Under Frid & Freuds retorikkurs lär du dig de bästa teknikerna för att som chef väcka morgontrötta medarbetare, som säljare nå ut med företagets tjänster, eller som medarbetare i kommunens kontaktcenter förklara så medborgare verkligen förstår.

Det är morgonmöte på jobbet, eller värre – möte med blivande kunder. Då finns stor risk att lyssnarna fasar för det värsta: ”Nej, inte Powerpoint igen…”
Men det finns andra sätt att möta en publik.

Kroppsspråk

Talarskola för knäsvaga, Frid & Freuds grundkurs i retorik lär du dig hemligheterna som medryckande talare, skådespelare och artister använder: det talade ordet och kroppsspråket.

Med vår erfarenhet från psykologi och teater visar vi på varför någon lyssnar eller inte lyssnar till det du har att säga. Med praktiska övningar hjälper vi dig komma över andras sura kommentarer och eventuella härskarteknik, så väl som egen scenskräck. Allt för att du ska göra professionella presentationer som både kunder och medarbetare ser fram emot.

Retorikkurs med psykologi och teater

Ja, du lär dig tekniken att snabbt fånga åhöraren och själv njuta av det. Under vår retorikkurs hjälper vi sedan deltagarna ta fram sin respektive personliga styrka som talare.

På så sätt, med övningar i retorik och med inspiration från teatern, får du då en trygg grund att använda i din yrkesroll, plus ett medvetet kroppsspråk, en pondus som kommer att märkas när du tar till orda – på jobbet så väl som privat: på föräldramöten eller om du ska hålla tal på bästa vännens bröllop.

Vad våra kunder säger

Kursen i retorik som jag gick hos Lasse gav mig jättemycket säkerhet som jag inte hade innan. Jag var ofta nervös, det är jag inte längre. Att gå upp och prata inför 25–30 personer är inte längre så farligt.

Midroc Property Dev.

Lina Brömer, Projektchef

Hitta din röst, ditt kroppsspråk och våga tala!

Med inspiration från teaterns tekniker kan du lära dig att uttrycka dig själv på ett autentiskt och övertygande sätt, och hitta din egen unika röst. 

Talarskola för knäsvaga är en kurs för …

Chefer som vill öka medarbetares självförtroende

Dig som är chef och vill träna dina medarbetare att våga ta egna initiativ, presentera projekt med större självsäkerhet och lugn – för att på så vis få genomslag i hela organisationen.

Säljare som vill skapa återkommande relationer

Medarbetare som vill ta ett steg in i talekonstens värld, men lika mycket för de erfarna som vill få ny inspiration för att gå vidare i karriären.

Alla som tröttnat på tråkig information

Alla på jobbet som vill tränga igenom informationsbruset och kommunicera effektivare med kunder och medarbetare.

Medarbetare som vill tala inför grupp

Er på arbetsplatsen som håller utbildningar, leder interna presentationer eller representerar företag eller kommun.

Dig som oroas över kollegors härskartekniker

Och för alla som vill få handfast feedback och konkreta verktyg, inte minst mot sura kommentarer och härskartekniker, träning som visat sig fungera för tusentals kursdeltagare. Läs mer om "Härskartekniker" på vår Blog.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Känner du igen dig? Då är vår kurs i retorik perfekt för dig och dina kollegor.

Kursinnehåll

Vill du skräddarsy en retorikutbildning för ditt företag?

Om Frid & Freuds retorikkurs:

Våga tala inför grupp

Ingen föds till god talare - lika lite som till pianist. Allt handlar om träning. Vår kurs i retorik är ett bra sätt att öva konsten att tala inför grupp, under trygg ledning av erfarna pedagoger.

Karisma

Varför rycks vi med av vissa talare men somnar så fort andra öppnar munnen? Tala inför grupp bygger på publikkontakt, det man kallar karisma. Och karisma går att träna. Under Frid & Freuds retorikkurser utvecklar du modet att bjuda på dig själv och konsten involvera lyssnaren.

Kroppsspråk

Säger du samma sak med orden som med kroppen? Undersökningar visar att den som är medveten om sitt kroppsspråk förstärker det talade budskapet, och övertygar lyssnaren. Lär dig vara tydlig och förstärk ditt talade budskap med ditt kroppsspråk.

Presentationsteknik

Effektiv presentationsteknik handlar om att, precis som sångare och andra artister använda hjälpmedel, men göra det väl förberett. Du tränar konsten att använda mikrofon eller Powerpoint så att publiken inte somnar.

Hur du behåller fokus och hanterar oväntade situationer

En bra talare har övat att hålla flera bollar i luften. Lär dig att hantera oväntade frågor, stickspår eller minnesluckor med en klackspark!

Kvinna och talare

Övning i konsten att klara av härskartekniker och maktförhållanden. Hur är det till exempel att vara kvinna och tala när män (inte) lyssnar? Genomgång av klassiska härskartekniker och hur du klarar av dem. Dessutom går vi igenom standup-artistens knep för att klara av sura kommentarer. Klart användbart av alla oavsett kön!

Personlig men inte privat

Vi utvecklar din personliga talarstil. Det är ofta vad man inom teatern kallar att bottna, finna sitt mod, modet att visa och dela med sig av hela sin personlighet, men inte privat till publiken.

Så tacklar du härskartekniker

Vad gör du om en publik inte lyssnar? Genomgång av klassiska härskartekniker och hur du klarar av dem. Dessutom går vi igenom standup-artistens knep för att klara av sura kommentarer och häcklare.

Hantera scenskräck

Fasar du fortfarande för att få ordet? Scenskräck under morgonmötet? Lugn. Vi som arbetar med Frid & Freuds kurs våga tala inför grupp, har alla bakgrund från teatern. Därför vet vi vad scenskräck kan innebära. Men vi känner också sätten att komma vidare ut på andra sidan, där du erövrar publiken och njuter av det!

Intresserad av privat talarcoaching för chefer i Malmö?

Vanliga frågor om retorik

Vad betyder retorik?

Retorik betyder talarkonst. Aristoteles kallade retorik för konsten att övertyga. Under historiens lopp har konsten lärts och använts av världsliga makthavare och kyrka. Med rätta föll retoriken i vanrykte under tidigt 1900-tal, när många länder sekulariserades. Men under de senaste trettio åren har intresset för, och utbildningar i retorik öka

Talarcoach för chefer?

Kan du som chef få privatlektioner i retorik? Självklart. Vi arbetar som talarcoach för alla ledare som vill vässa sin förmåga att nå ut och påverka, bli tryggare talare och kommunicera ännu bättre. Kontakta oss för individuell coaching!

Var ger Frid & Freud retorikkurser?

Vi utgår från Malmö. Men leder retorikkurser i hela södra Sverige.

Vad är speciellt för Frid & Freuds kurs i retorik?

Vi tar självklart upp samma grunder som många andra framgångsrika utbildare. Vidare tar vi fasta på det Demostenes, en klassisk talare benämnde som ”actio”. Det står för framförandet, alltså röst, gest och mimik. Allt detta har likheter med skådespelarens arbete där kroppsspråk, röst, tonläge och pausering utgör grunderna. Med vår bakgrund från teatern hämtar vi både övningar och sätt att se framförandet, ”actio”. Det kommer du att lära och kunna använda efter kursen.

Hur är upplägget på en retorikkurs?

Under en retorikkurs blandar vi teori med mycket övning. Men vi skapar först en trygg grupp med övningar hämtade från dramapedagogiken. Först därefter får du teorigrunden att stå på. Sist men verkligen inte minst – öva! Efter alla övningar får feedback från våra erfarna pedagoger, feedback som gör att du växer.

Hur kan jag bli en modigare talare?

Att gå på kurs är en klok början. Men det finns inga snabba lösningar. Sist och slutligen handlar det om att ta alla chanser att tala. Inled diskussionen på morgonmötet, eller begär ordet på föräldramötet om än bara med ett kort inlägg. Sakta, stag för stag kommer vanan. Och modet.

Kontakta Frid & Freud

Är du chef på företag eller enhet med minst 10 medarbetare?

Kul att du är intresserad av vår retorikkurs! Kontakta oss via formuläret så hörs vi snart.

Intresseanmälan till retorikkurs

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lägg till din rubriktext här